כאשר מדברים באופן כללי על ענף השחייה חשוב מאד לדעת שיש בו כמה וכמה תתי תחומים שלכל אחד יש את הפרמטרים הרלוונטיים אך ורק לו. כאשר מדברים על שחייה במים פתוחים הכוונה בדרך כלל לשחייה בים (זאת בניגוד לשחייה בבריכה שבה אורך ורוחב הבריכה קבועים ולא ניתן לחרוג מהם). כאשר מעוניינים להתכונן לקראת שחייה בבריכה או בים חשוב מאד לבצע הכנה ראויה, שכן מדובר בשני סוגים שונים של שחייה שמבוססים על עקרונות שונים ועל פעילות גופנית שונה באופן מהותי. חלק מהתכונות המשפיעות על השוני בין סוגי השחייה הן זרמי מים, מליחות של המים, טמפרטורת המים והסתגלות כללית של הגוף לשהייה במי הבריכה או הים.
מתי צריך לשחות במים הפתוחים?
ענף ספורט מוכר ופופולרי המשלב שחייה בים הוא הטריאתלון. ענף זה משלב תחרות בשלושה ענפי ספורט שונים – שחייה, רכיבה על אופניים וריצה. את רוב האימונים השגרתיים יבצעו המתחרים בבריכה אמנם, אך לקראת מועד התחרות מומלץ להם להגיע לחוף הים (רצוי לחוף שבו תתקיים התחרות) על מנת ללמוד אודות הזרמים בים, טמפרטורת המים השוררת בעונה הרלוונטית של השנה וכמובן לבצע את ההכנה המתאימה והמדויקת ביותר לקראת התחרות. ישנם ענפי ספורט נוספים הקשורים לים כמו גלישת גלים או שייט – וגם בהם חשוב מאד לדעת לשחות במים פתוחים גם אם לא לשם התחרות אלא לשם שמירה ביטחון ועל שהייה בטוחה במים העמוקים.
איך מתכוננים לקראת שחייה במים פתוחים?
כמו בכל ענף ספורט אחר – גם כדי להצליח בתחרויות הקשורות לשחייה בים צריך להתכונן ולהתאמן. ברוב המקרים מבוצעים האימונים השגרתיים כאמור בבריכה. בבריכה קל יותר לשפר את סגנון השחייה, להפסיק לבצע תנועות לא רצויות או שאינן מתאימות ולהטמיע את אופן השחייה הנכון שיסייע בקידום השחיין אל עבר המטרה ולא יעכב אותו. בשלבים מתקדמים יותר של האימונים מגיע הזמן לעזוב את הבריכה ולהתחיל לתרגל שחייה אמתית בים, לחוש את הזרמים, את המליחות שעלולה לצרוב בעור ולהתגבר על גלים או קור. לאחר כמה אימונים השחייה במים הפתוחים תיעשה קלה יותר ויותר והשחיין יגיע לאימון הבא או לתחרות כשהוא מוכן לגמרי.
מה עוד כדאי לדעת על שחייה בים?
אמנם שחייה אימונית או תחרותית כלל לא זהה לשהייה בים לצרכי פנאי או בילוי אך יחד עם זאת חשוב מאד להקפיד על הנחיות בטיחות ולא להתפשר עליהן – שחייה בחוף מוכרז שיש בו שירותי הצלה, בדיקה מבעוד מועד מה אמור להיות גובה הגלים על מנת שלא להיות מופתעים עם ההגעה לחוף, אפשר ורצוי ללבוש בגד שחייה שיכול לסייע בחימום השרירים מצד אחד אך לא יעכב את השחייה או ייתן תחושת סרבול מצד שני וחשוב לבצע תרגילי חימום בתחילת האימון ותנועות הרפיה בסופו.