אז אתן בהריון, ומלבד האושר שבדבר והציפייה לתינוק שתחבקו עוד כמה חודשים, אתן מתחילות לחוות עוד תחושות ותופעות נעימות קצת פחות: עלייה במשקל (מעבר לרצוי), נדודי שינה, דליות ברגליים, כאבי גב, עייפות, לחץ, דיכאון, חרדה ולעתים גם סוכרת הריון. יש פתרונות שונים לכל הבעיות האלה, אך דבר אחד שיכול להקל על כולן במידה רבה הוא ביצוע פעילות גופנית בעת ההיריון.
נכון שבמשך שנים רבות הייתה סברה שפעילות גופנית לנשים הרות אינה מומלצת, מהחשש לפגוע בעובר; אך היום דווקא מעודדים נשים לבצע ספורט בהריון. כמובן שפעילות גופנית בהריון צריכה להיות שונה בתדירות ובעצמה שלה מפעילות גופנית שלא בהריון: לא מומלץ לעסוק בפעילות גופנית אינטנסיבית מדי במהלך ההיריון. בנוסף, אם לא נהגתן להתאמן לפני ההיריון ואתן רוצות להתחיל עכשיו, חשוב לא לעשות זאת בבת אחת אלא לשלב זאת בהדרגה באמצעות הליכות רגליות ארוכות או פעילות אירובית קצרה במשך 20 דקות, כפעמיים-שלוש בשבוע.
למה כדאי להתעמל בהריון?
מחקרים והמלצות מהשנים האחרונות מראים שלפעילות גופנית בהריון יש יתרונות רבים. בין היתר, היא מסייעת במניעת התפתחותה של סוכרת הריון; וגם אצל נשים שכבר לקו בסוכרת הריון, היא משפרת את השליטה על רמת הסוכר בדם. בנוסף, היא עשויה להפחית את הסיבוכים בלידה, לקצר את זמן הלידה ולשפר את החוויה הכוללת.
נשים שעושות ספורט בהריון נוטות לחוות פחות את התופעות שתוארו לעיל: עייפות ונדודי שינה, כאבי גב, דליות ברגליים, לחצים, דיכאונות וחרדות. בנוסף, הן בדרך כלל עולות פחות במשקל, והפעילות הגופנית אף מסייעת להם לשמור על מבנה גופן ומשקלן לאחר ההיריון, כך שלטווח הארוך היא גם תורמת לדימוי גוף חיובי יותר (נשים רבות סובלות מדימוי גוף נמוך לאחר הלידה בגלל העלייה הנלווה במשקל ושינויים במבנה הגוף).
ממה בכל זאת צריך להיזהר?
יחד עם זאת, חובה להקפיד על כמה דברים בעת שעושים ספורט בהריון. נשים שעסקו בספורט אינטנסיבי לפני ההיריון לא יוכלו להמשיך באותה הצורה – גם אם ינסו לעשות כך הן ישימו לב שהן מתעייפות מהר יותר או חשות ברע. לכן, יש לקצר את זמני האימונים (לא יותר מ-45 דקות), להוריד את התדירות שלהם, ולעשות הפסקות כאשר אתן מרגישות את הצורך בכך. יש להקפיד לשתות הרבה מים ולדאוג לכך שחום הגוף לא עולה מעבר מרצוי (אימון בסביבה ממוזגת היטב מסייע לשמור על טמפרטורת גוף תקינה, כמו גם הפסקות להתרעננות ושתיית מים).
רצוי להיזהר בפעילויות בהן יש סכנה לאבד את שיווי המשקל כמו רכיבה על אופניים, רכיבה על סוסים וכו'. בנוסף, אחרי השבוע ה-16 לא כדאי לבצע פעילות בשכיבה על הגב שכן היא עשויה לפגוע בזרימה התקינה של הדם מהלב.
סוגי האימונים המומלצים להריון הם הליכה, שהיא פעילות מתונה שגם עוזרת בחילוץ העצמות ומספקת הזדמנות לשאוף אוויר בחוץ ולנקות את הראש; שחייה, בה השהייה במים מפחיתה מהלחץ על השרירים והעצמות אך גם מחזקת את השרירים; ופילאטיס, שמשפר את היציבה, מפחית לחץ מאזורים שונים בגוף ומחזק את שרירי הבטן ורצפת האגן. בכל מקרה, יש להתייעץ עם רופא הנשים שלך לקבלת חוות דעת והמלצות לפעילות הגופנית.