הידרותרפיה היא שיטת טיפול שיקומית, למעשה טיפול פיזיותרפיה העושה שימוש בתכונות המים כדי לאפשר למטפל לעשות מניפולציות על מפרקים, שרירים ושלד ולמטופל להגדיל את טווח התנועה ולאפשר לו לעשות תנועות שמחוץ למים הן קשות ומכאיבות עד בלתי אפשריות.
המילה הידרותרפיה בנויה משתי מילים: הידרו = מים , תרפיה = טיפול – טיפול במים.
הידרותרפיה היא שם כולל לקבוצת טיפולים המתבצעים בתוך המים, כמו: וואטסו, הליוויק ובאד ראגאז.
וואטסו – היא שיטת טיפול המשלבת שיאצו בתוך מים חמימים, מתאימה לטיפול באנשים הסובלים מעומס על מערכת השרירים והשלד וכאלה המתקשים להירגע.
הליויק – שיטת טיפול הנערכת בקבוצות, אך גם ביחידים, המעודדת את המטופל להיות בתנועה מתמדת, מתאימה במיוחד לנכים ובעלי מוגבלות פיזית.
באד ראגאז – טכניקת טיפול במים העושה שימוש במצופים כדי לתמוך בחלקי הגוף השונים. מתאימה במיוחד לשחרור טונוס שרירים, מצוינת לטיפול בחולי שיתוק-מוחין.
יתרונות הטיפול
לטיפולי הידרותרפיה השפעה גדולה על חיי המטופלים הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית.
אבדן כוח הכבידה – בתוך המים מאבד גוף האדם כ – ⅔ ממשקלו, הלחץ על השרירים והעומס על מערכת השלד יורד, דבר המאפשר להגדיל את טווח התנועה של המטופל באופן משמעותי. המטופל מצליח לעשות תנועות ולהניע איברים שמחוץ למים היו גורמים לו לכאבים מייסרים. כוח הציפה מאפשר עבודה במנחים שונים, במיוחד במנח אופקי, המקל על עומסי הלחץ על חוליות עמוד השדרה ומנצל את כל שטח פני הגוף לטיפול במים.
לחץ הידרו-סטטי – הוא הלחץ שמפעיל הנוזל על דפנות הגוף שנמצא בתוכו במצב מנוחה. לחץ הידרו-סטטי עולה ככל שיורדים יותר לעומק. ללחץ הידרו-סטטי יתרונות רבים בטיפול. השפעתו החיובית על ההחזר הוורידי בסיוע לניקוז נוזלי הגוף לכיוון הלב, יעיל מאוד בטיפול בבצקות.
לחץ הידרו-סטטי מגדיל את ההתנגדות לזרימת האוויר במערכת הנשימה היוצרת לחץ על הסרעפת והשרירים הבין-צלעיים וגורמת להגברת פעולתם.
סביבה טיפולית רגועה ונעימה – למים תכונה עוטפת, נעימה ומרגיעה. המים בשילוב כוח הציפה וטמפ' חמימה שנעה בין 33-35 מעלות, מקלים על עומסי השלד והשרירים אך ניכרת גם הקלה בכאבים. ההקלה בכאבים והציפה מאפשרים למטופל להשתחרר ולהירגע.
העלאת הדימוי והביטחון העצמי – יתרון בולט נוסף שניתן לראות בטיפולי הידרותרפיה הוא שמטופלים רבים מצליחים לעשות במים תנועות ופעולות שהם מתקשים לבצע ביומיום מחוץ למים. היכולת הזו גורמת לתחושת עצמאות המשפרת את תחושת המסוגלות אצל מטופלים ומכאן גם משפיעה באופן חיובי על תפיסת הדימוי והערך העצמי שלהם. בולט במיוחד במטופלים בעלי מוגבלות פיזית, ילדי חינוך מיוחד, תינוקות ועוד.